Ruziesplitsing

Ruziesplitsing bij een zakelijk conflict

Wanneer aandeelhouders, vennoten of andere stakeholders het niet meer met elkaar eens zijn, kan de samenwerking ernstig onder druk komen te staan. Wat begint als een meningsverschil, kan uitgroeien tot een zakelijk conflict dat de onderneming bedreigt. Soms is de situatie zo verslechterd dat partijen elkaar niet meer willen spreken, laat staan samenwerken.

In zulke gevallen kan arbeidsmediation helpen om tot een oplossing te komen. Maar wat als samenwerking écht niet meer mogelijk is? Dan kan een ruziesplitsing een uitweg bieden.

Wat is een ruziesplitsing?

Een ruziesplitsing is een manier om een conflict binnen een bedrijf op te lossen door de onderneming op te splitsen. Dit gebeurt vaak bij de beëindiging van een v.o.f., maatschap of ander samenwerkingsverband als gevolg van een ruzie. Hierbij worden delen van het bedrijf ondergebracht in één of meerdere nieuwe ondernemingen.

De oude organisatie stopt geheel of wordt in aangepaste vorm voortgezet. De uitdaging? Een eerlijke verdeling van alles wat bij de onderneming hoort. Dit omvat:

  • Activa en passiva (bezittingen en schulden)
  • Goodwill en opgebouwde reputatie
  • Klanten en contracten
  • Personeel en arbeidsverplichtingen

Het verdelen van deze onderdelen is complex. Een verkeerde aanpak kan financiële en juridische problemen veroorzaken.

De rol van arbeidsmediation

Bij een ruziesplitsing lopen de emoties vaak hoog op. Partijen voelen zich benadeeld, wantrouwen elkaar en onderhandelingen lopen vast. Een onafhankelijke mediator kan helpen om:

  • De belangen van beide partijen helder te krijgen
  • Constructieve communicatie te herstellen
  • Onderlinge afspraken vast te leggen
  • Escalatie en juridische procedures te voorkomen

Een mediator werkt aan een oplossing waarin beide partijen zich kunnen vinden. Dit kan leiden tot een eerlijk verdeelde bedrijfsopvolging, of een andere vorm van uittreding.

Lees hier meer over conflicten tussen aandeelhouders en hoe mediation hierbij kan helpen.

Uittreding van een aandeelhouder

Soms is een volledige ruziesplitsing niet nodig, maar is het beter als één aandeelhouder uittreedt. Dit kan vrijwillig of onder druk van de andere partijen. Hier spelen complexe vraagstukken, zoals de waarde van de aandelen, het afwikkelen van zakelijke verplichtingen en fiscale consequenties.

Arbeidsmediation kan ook in deze situatie helpen om zonder langdurige juridische strijd tot een eerlijke oplossing te komen. Meer weten? Bekijk onze pagina over uittreding van een aandeelhouder.

Een ruziesplitsing is ingrijpend, maar kan een zakelijke patstelling doorbreken. Wil je weten wat de beste aanpak is in jouw situatie? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Uw arbeidsconflict snel en effectief oplossen?