Arbeidsconflict

Een arbeidsconflict: alles wat je niet wilt

Als mensen samenwerken versterken ze elkaars kwaliteiten. Daar word je als werkgever en als werknemer blij van: een goede sfeer op de werkvloer, hoge productiviteit en lage uitval. Een conflict kan dit alles grondig verstoren. Een meningsverschil, botsende karakters of gefrustreerde werknemers kunnen leiden tot een ruzie of een langdurig conflict. De samenwerking raakt verstoord, de sfeer is om te snijden en mensen melden zich ziek. Conflicten zorgen kortom voor alles wat je niet wilt in je organisatie. Zaak dus om conflicten vroegtijdig te herkennen en zo mogelijk te voorkomen zodat ze niet uitgroeien tot een splijtzwam in je organisatie.

Wanneer ontstaat er een arbeidsconflict?

In elke organisatie is wel eens wat: mensen zijn niet allemaal hetzelfde en verschillen in mening, denkwijze en aanpak. Dat is aan de ene kant de kracht van een team maar het kan ook leiden tot wrijving, ergernis en onenigheid. Er kunnen dan snel spanningen in de werkrelatie ontstaan.

Arbeidsconflict tussen werkgever en werknemer?

  • De taakomschrijving en opdracht is onduidelijk -geworden- bijvoorbeeld bij een verandering in taken en rollen, bij een vernieuwing in de organisatie of wisseling van functies. Een werknemer die niet weet wat hij moet doen werkt niet bepaald mee aan de bedrijfsdoelstellingen, werkt traag en is ‘lastig’ in de samenwerking.
  • De werknemer kan de taak niet aan: hij heeft niet de juiste kwaliteiten en verzandt in de opdracht. Hij ervaart veel werkdruk: hij kan niet voldoen aan de verwachtingen en heeft veel tijd nodig.
  • De werkgever en de werknemer liggen elkaar niet: ze hebben een verschillende kijk op hoe je het werk aanpakt, een verschillend werktempo of ze snappen elkaars humor niet. Dat leidt tot communicatieproblemen, meningsverschillen en wrijving.

Als de relatie tussen werkgever en werknemer niet in orde is komt de werknemer niet tot zijn recht, raakt gefrustreerd en gooit in het ergste geval het bijltje erbij neer en meldt zich ziek. En dat is weer een probleem voor de werkgever: hij moet het conflict oplossen. Dat is extra lastig als het probleem -ook- bij hemzelf ligt: hij speelt de baas, negeert -het probleem van- de werknemer of overziet zijn team niet omdat het ontbreekt aan leidinggevende capaciteiten. Hoe kom je er dan samen uit?

Arbeidsconflicten tussen werknemers?

Waar gehakt worden vallen spaanders. In elk team zitten mensen met verschillende karakters, doeners en denkers, snelle werkers en harde werkers en mensen met en zonder humor. Dat gaat vaak goed maar soms even niet. Het knettert als in een goed huwelijk en daarna is het probleem het team uit. Maar soms escaleert een ruzie tot een langlopend arbeidsconflict. Een woordenwisseling wordt een woordenstrijd en een ordinaire ruzie. De samenwerking verloopt stroef, de sfeer is om te snijden en mensen vermijden contact. Ze nemen geen taken meer van elkaar over en de productiviteit daalt. Kan zo maar gebeuren. Wat moet je doen als het zover uit de hand is gelopen en je de controle kwijt bent?

Team mediation: wanneer een team vastloopt

Arbeidsmediation werkt vaak goed bij conflicten tussen twee personen, maar wat als een heel team met elkaar in de knoop zit? Samenwerken wordt steeds lastiger, de sfeer verslechtert en de productiviteit lijdt eronder. Soms lost een team het zelf op, maar als dat niet lukt, is team mediation een krachtig alternatief.

Wanneer meerdere collega’s betrokken raken en de verhoudingen onder spanning staan, wordt het conflict steeds complexer. Mensen kiezen partij, anderen worden buitengesloten en de leidinggevende weet niet meer hoe hij de boel bij elkaar moet houden. Hoe los je dat op?

Team mediation helpt om de onderliggende problemen zichtbaar te maken en samen tot een structurele oplossing te komen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Wacht niet tot het conflict escaleert.

Lees hier hoe team mediation werkt en wat het voor jouw team kan betekenen

Arbeidsconflicten beheersen

Conflicten in een organisatie gaan ten koste van het werkplezier, de productiviteit en het imago van de organisatie. Alle reden om er zo snel als kan een einde aan te maken.

Maar het begint bij voorkomen. Want dat is in alle gevallen beter dan genezen. Achteraf herstellen van verstoorde arbeidsrelatie is niet eenvoudig. Genezen kost tijd en geldt. Hoe herken je op de loer liggende conflicten op de werkvloer?

Arbeidsconflicten voorkomen

De bron van veel conflicten ligt in slecht communiceren. Bij The Oak Tree Mediators geloven we dat de kern van effectieve conflictoplossing en -preventie dan ook ligt in de ontwikkeling van sterke communicatievaardigheden. Met een gerichte training kun je de communicatie in je bedrijf verbeteren en de werksfeer blijvend verhogen. Dat alles in het kader van voorkomen is beter dan achteraf de brokken lijmen. Als werknemers en management effectief communiceren krijg je een vruchtbare werksfeer, wisselen mensen hun ideeën uit, begrijpen ze elkaar beter en stijgt de productiviteit.

Spanningen op de werkvloer

Als het volume in de conversatie omhooggaat, als de gebaren wilder worden en de temperatuur stijgt dan weet je dat er een conflict dreigt te ontstaan. Welke signalen wijzen nog meer op een groeiend arbeidsconflict? Als je die vroegtijdig weet te ontdekken kun je veel ellende voorkomen. Dit zijn de signalen

  • De samenwerking stokt: collega’s mopperen op elkaar en/of de leiding, weigeren samen te werken of praten niet meer met elkaar. Mensen onttrekken zich aan -extra- taken en laten anderen het werk doen.
  • De gesprekstoon verhardt: er zijn felle discussies en collega’s stellen hun mening niet bij, argumenten worden genegeerd of gebagatelliseerd.
  • De omgang wordt respectloos: e-mails worden niet meer beantwoord, mensen roddelen over elkaar en de leiding, ze schelden op het werk en de collega’s.
  • Taken worden slecht uitgevoerd omdat de doelen en werkwijze ter discussie staan en de samenwerking moeizaam verloopt.
  • Werknemers melden zich vaker ziek zonder duidelijke reden of oorzaak.

Je bent al bijna te laat als een werknemer of werkgever formele stappen onderneemt, zoals het indienen van klachten bij HR, het inschakelen van een vakbond of zelfs een juridische procedure start. Als een conflict in zo’n vergevorderd stadium is gaan informele oplossingen niet meer werken. Het is de hoogste tijd om er een professional bij te halen.

Arbeidsconflict oplossen met experts

Als een conflict uit de hand loopt en je niet meer weet hoe je het zelf oplost wordt het hoog tijd om er een expert bij te halen. De experts van The Oak Tree Mediators zijn gespecialiseerd in arbeidsmediation bij een arbeidsconflict. Wij werken met een methode die aantoonbaar succesvol is bij het voorkomen en oplossen van conflicten op de werkvloer en in de organisatie. The Oak Tree mediators zijn MFN-gecertificeerd en ervaren in het snel en effectief oplossen van arbeidsconflicten. Het loont dan ook de moeite om in voorkomende gevallen eerst contact te zoeken met ons bureau. Wij zorgen er dan voor dat een ervaren mediator contact met u opneemt. De arbeidsmediator kent het klappen van de zweep en weet wat hij of zij moet doen voor het oplossen van het arbeidsconflict. Hij kan je voorzien van advies op maat en de mogelijke scenario’s schetsen met hun voor-  en nadelen.  In overleg kiezen we dan voor een oplossing die het beste past bij dit conflict en deze mensen. De voordelen van een mediator zijn evident:

  • Met een arbeidsmediator aan tafel verlopen de gesprekken soepeler.
  • Hij nodigt beide partijen uit om hun visie te geven en hij stimuleert het open gesprek.
  • De relaties blijven misschien stroef maar ze blokkeren het gesprek en de onderhandeling niet langer.

Daardoor wordt het duidelijk hoe beide partijen in het conflict zitten en wat hun belangen en intenties zijn. De kans is daardoor groter dat ze tot een gezamenlijke oplossing komen waar ze ook beiden achter kunnen staan. Vaak gaat dat sneller en tegen heel wat minder kosten dan met een advocaat die de zaken behartigt of met een rechter die de knoop doorhakt.

Vooral als beide partijen een voor hen acceptabele oplossing zoeken voor hun probleem, als ze hechten aan een duurzame relatie en geen juridische procedure willen starten is mediation geschikt. Meer weten?

Uw arbeidsconflict snel en effectief oplossen?